Pantai Rhu – spot cantik untuk beriadah di Tanjung Dawai, Kedah

Baru-baru ni kami sempat ‘explore’ ke Tanjung Dawai yang terletak dalam kawasan Jerai Geopark di Kedah. Antara satu spot cantik yang kami singgah ialah Pantai Rhu. Tempat ni diberikan nama Pantai Rhu sebab ada banyak pokok-pokok rhu di sini. Sekarang, tempat ni dah banyak berubah daripada dulu. Kawasan pantai ni semakin cantik dengan adanya banyak spot-spot bergambar serta gerai-gerai yang menjual di sini.

Banyak spot untuk OOTD!

Di pantai ini, anda pasti teruja melihat spot-spot foto yang tersedia. Cantik-cantik tau! Untuk pengetahuan, pantai ini dijaga oleh sukarela dalam kalangan anak-anak muda Tanjung Dawai, Kiranya mereka inilah yang sama-sama berkarya menghasilkan spot-spot cantik tersebut. Hebat anak muda!

Lepak sambil makan ikan celup tepung!

Di sepanjang tepian Pantai Rhu Tanjung Dawai, terdapat banyak gerai makanan yang dibuka. Ada yang jual laksa, udang sotong ikan celup tepung, kerabu maggi, ketupat sotong dan macam-macam lagi. Best juga kalau petang-petang datang lepak sini dengan orang tersayang. Boleh dengar deruan ombak sambil makan celup tepung!

Beli hasil laut di Arked Tanjung Dawai

Alang-alang dah jejak ke Pantai Rhu Tanjung Dawai, jangan lupa untuk singgah di Arked Tanjung Dawai yang terletak tidak jauh dari Pantai Rhu. Dalam Arked ini, terdapat banyak kedai yang menjual produk hasil laut seperti ikan bilis, ikan masin, belacan, sotong kering dan banyak lagi.

Kebanyakkan kedai-kedai disini menjual produk yang sama namun masih mempunyai perbezaan daripada segi harga, cara buatan dan jenama. Oleh itu, sebelum nak membeli bolehlah anda pusing-pusing dulu tengok mana satu produk yang berkenan di hati. Boleh juga beli produk hasil laut ini untuk jadikan buah tangan dari Tanjung Dawai.

  • Waktu operasi: 7 pagi – 6 petang // Dibuka setiap hari

Jika dah boleh melancong nanti, ikutlah saranan Menteri Pelancongan YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan dan praktikkan amalan norma baharu. Melanconglah dengan selamat…

Artikel ini adalah hasil kolaborasi bersama Kaki Travel dan Tourism Malaysia selaras dengan kempen Cuti Cuti Malaysia!


Jangan lupa LIKE Facebook Kaki Travel, FOLLOW Instagram @kakitravelnet dan SUBSCRIBE Youtube Kaki Travel bagi mendapatkan idea dan info untuk pengembaraan anda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *