Chalet Terapung PPK Sungai Merbok – port untuk kaki pancing

Pastinya ramai yang mencari tempat-tempat menarik untuk beriadah ketika ini. Baru-baru ini kami sempat singgah di satu lagi produk pelancongan di dalam kawasan Jerai Geopark di Kedah iaitu Chalet Terapung PPK Sungai Merbok. Chalet ini terletak di Kuala Segantang Garam di Merbok. Tempat ini mula beroperasi sejak 2010 dan dimiliki Pertubuhan Peladang Kawasan Merbok.

Menariknya lokasi chalet ini adalah kerana ia dikelilingi kawasan paya bakau serta berlatar belakangkan Gunung Jerai! Tambahan pula tempat ini terletak di kawasan muara Sungai Merbok jadi chalet ini dikelilingi air masin. Terdapat pelbagai jenis bilik yang ditawarkan seperti chalet 1 bilik, chalet 2 bilik dan juga chalet VIP yang mempunyai 3 bilik tidur. Setiap chalet boleh memuatkan antara 4 hingga 8 orang dalam satu-satu masa (bergantung kepada jenis chalet).

Port terbaik untuk kaki pancing!

Jika anda suka memancing, tempat ini memang sesuai untuk anda! Ini kerana, Chalet Terapung PPK Sungai Merbok merupakan salah satu destinasi yang popular dalam kalangan pemancing. Antara hasil ikan yang biasanya dibawa pulang oleh pemancing di kawasan ini adalah seperti Siakap, Kerapu, Jenahak dan banyak lagi. Dengan adanya chalet-chalet ini, para pemancing juga tidak mempunyai masalah jika ingin bawa keluarga bersama ketika ‘outing’ memancing!

foto: @bohandin

Kemudahan fasiliti turut disediakan

Di Chalet Terapung PPK Sungai Merbok ini turut disediakan kemudahan fasiliti seperti surau, dewan dan pelantar memancing. Sekiranya anda tidak merancang untuk menginap di chalet tetapi mahu memancing di sekitar kawasan chalet ini sahaja, anda boleh melakukan aktiviti anda di pelantar memancing dengan bayaran RM15 sahaja.

Aktiviti menarik selain memancing

Selain memancing ikan, anda juga boleh melakukan pelbagai aktiviti lain. Antaranya, anda boleh menaiki bot menyusuri Sungai Merbok, trekking di kawasan paya bakau dan ‘bird watching’. Kesemua aktiviti ini boleh diuruskan oleh pihak chalet untuk anda.

Trekking di kawasan paya bakau (Foto : @munira8481)
Pemandangan ketika matahari terbenam (Foto : @ainafatheha)

Alamat:
Chalet Terapung PPK Merbok
Kuala Segantang Garam, Ban Kota Kuala Muda,
Merbok, Kedah
Tel: +60 19-559 2117

Jika dah boleh melancong nanti, ikutlah saranan Menteri Pelancongan YB Dato’ Sri Hajah Nancy Shukri dengan mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang ditetapkan kerajaan dan praktikkan amalan norma baharu. Melanconglah dengan selamat…

Artikel ini adalah hasil kolaborasi bersama Kaki Travel dan Tourism Malaysia selaras dengan kempen Cuti Cuti Malaysia!


Jangan lupa LIKE Facebook Kaki Travel, FOLLOW Instagram @kakitravelnet dan SUBSCRIBE Youtube Kaki Travel bagi mendapatkan idea dan info untuk pengembaraan anda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *