Itinerary: 8 hari ke Hat Yai, Hua Hin, Bangkok & Lopburi dengan keretapi

Itinerary Bangkok, Lopburi, Hua Hin & Hat Yai

Thailand merupakan salah satu destinasi paling popular dikalangan rakyat Malaysia. Untuk ke Thailand, selain daripada menaiki kapal terbang, anda juga boleh menggunakan jalan darat ataupun menaiki keretapi. Kali ni kami nak kongsikan pengalaman Amirah Tunku yang telah mengembara ke Thailand dengan menaiki keretapi hingga ke Bangkok.


Destinasi : Hat Yai, Hua Hin, Bangkok, Lopburi
Durasi :
8hari 7mlm (Disember 2019)
Traveler : Amirah Tunku
Jenis Trip : Bertiga

Berapa lama perjalanan dengan keretapi?

  • Bukit Tengah – Padang Besar: 2jam
  • Padang Besar – Hatyai: 1hour
  • Hatyai – Hua Hin : 14 jam
  • Bangkok – Lopburi: 3 jam
  • Bangkok- Padang Besar Malaysia: 17jam

Itinerary Bangkok, Lopburi, Hua Hin & Hat Yai

Day 1 (26/12/19)

  • 12.30pm Bukit tengah-Padang besar- Hatyai
  • 2.30pm Arrive Padang Besar
  • train klu tdk 3pm tapi staff situ cakap jalan jam 4pm so trpksa naik van sorg rm20 untuk ke hatyai.
  • Van banyak orang yang tunggu dkt ats tu utk naik van terus ke hatyai.
  • Lunch kt Kai tod decha
  • Beli simcard unlimited 150bht dkt Hatyai
  • 5.30pm Tiba di stesen Hatyai terus ke kaunter informasi untuk pengesahan tiket & terminal.
  • 6.10pm Train bergerak dari Hatyai ke Hua Hin (14hour)
  • Tips:
  • Ticket :
    • Harga boleh check online harga katil bawah & atas beza.
    • Dapat bantal & selimut dalam train
    • Ada toilet untuk mandi

Day 2 (27/12/19)

  • 7.05am Arrive Hua Hin Railway Station
  • Grab to Hotel 120bht for 3person
  • Then ambk driver depan railway untuk bawa jalan only 12000bht 3person
  • Can contact Bom +66 (0) 82-573-5623
  • Santorini Park (150bht) (10am-7pm)
  • Camel Republic (150bht)
  • Plearnwan Market (10am-8pm) FREE
  • Checkin Cloud 9 Hotel Hua Hin
  • Market Village hua hin
  • Hua Hin Night Market (jalan kaki dekat ja gn hotel)
Hua Hin Railway Station
Santorini Park
Camel Republic

Day 3 (28/12/19)

  • 8.15am Naik van dari Hua Hin – Bangkok (180bht)
    • kalau naik train ke bangkok pun boleh check harga & time dekat train. Harga beza-beza.
  • Checkin Lost & Found Hotel
  • Chatucak Market
    • Chatuchak Weekend Market hanya dibuka pada Jumaat, Sabtu & Ahad sahaja)
  • Mall Terminal 21
  • siatique The Riverfront
  • Dinner dkt Zaina food ats dri masjid area asiatique *kedai ni mahal 
Chatuchak Market

Day 4 (29/12/19)

  • 7.05am Train Hua lamphong to Lopburi (50bht)
  • Tips : Ticket kena beli kat kaunter & Check timetable online
  • 10.30am Sampai Lopburi station
  • Terus ke Ladang Sunflower
  • Taxi tuktuk 150bht person (boleh mtk kurang lagi)
  • 2.00pm Pulang ke Bangkok naik minivan 120bht pax (stesen minivan hadapan 7E sebelah stesen keretapi- ada beberapa van putih)- boleh juga balik ke Bangkok menaiki keretapi jam 2.30pm (2nd class) tapi tiket keretapi habis seat, kami naik minivan sahaja sebab tidak kena berdiri 3jam 😅
  • Unicorn cafe
  • Hard Rock cafe & Mall Siam Paragon
  • Pratunam Night Market
Tiket train ke Lopburi

Day 5 (30/12/19)

  • Checkin Watana Hotel
  • Wat Arun (50bht)
  • Rest
  • Akitiviti bebas
Wat Arun

Itinerary Bangkok, Lopburi, Hua Hin & Hat Yai

Day 6 (31/12/19)

  • Lunch
  • Jalan Mall
  • Aktiviti bebas

Day 7 (1/1/2020)

  • Breakfast
  • 15.10pm Train Hua Lamphong Bangkok to Padang besar Malaysia

Day 8 (2/1/2020)

  • 9.00am Arrive Padang Besar Malaysia

Berapa kos trip ni?

1) Transport

  • Train Bukit Tengah – Padang besar : Rm8.70
  • Mini Van Padang besar- Hatyai :Rm20 person
  • Train HATYAI JN – HUA HIN (38)
    • 18.10 pm – 6.02am
    • Lower bed 829bht + 30bht (fee) =859bht Rm120
    • Upper bed 759bht +30bht (fee) = 789bht RM110
  • Train BANGKOK – PADANG BESAR (45)
    • 15.10pm – 8.47 am
    • Lower bed 960 bht + 30bht = 990bht RM137
    • Upper bed 870 bht + 3bht = 900bht RM125
  • Mini Van Lopburi – Bangkok – 120bht/pax
  • Taxi train to Hotel Hua Hin : 120bht/3
  • Tour guide for 1day trip round hua Hin :1200bht/3
  • Train Bangkok – Lopburi (2nd Class) : 50 baht
  • Teksi di Lopburi : 150 baht person
  • Total Grab : Rm150-200 kot tak kira pun

2) Hotel

  • Total hotel RM300/pax

3) Entrance Fees

  • Santorini Park : 150 baht
  • Camel Republic (150bht)
  • Sunflower Farm: 50bht
  • Wat Arun 50bht

TOTAL ALL: Around RM1700 person

*Kebanyakkan tempat kami gerak naik grab lebih cepat walaupun harga dia takda mahal sangat depend ikot jarak tempat. Boleh naik train diorg juga. Kalau tuktuk diorg tu mahal better takyah naik


Jangan lupa LIKE Facebook Kaki Travel , FOLLOW Instagram @kakitravelnet dan SUBSRCIBE Youtube Kaki Travel bagi mendapatkan idea dan info untuk pengembaraan anda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *