Itinerary trip 7 hari ke Osaka & Kyoto

Itinerary Osaka Kyoto

Ok kali ni kami nak kongsikan itnerary 7 hari ke Jepun. Trip merangkumi tempat-tempat seperti Osaka, Kyoto, Nara & Kobe. Itinerary ini dikongsikan oleh followers Kaki Travel , Ben Amir Izzat.


DATE : 1 – 7 November 2019 ( Early Autumn )

Bilangan pax : 6 dewasa, 1 kanak-kanak, 2 bayi

OSAKA | KYOTO | NARA | KOBE | HIMEJI

Itinerari 

DAY 1 (Tiba di Kansai Airport)
-Arrived Kansai Airport 9:40 pm
-Bermalam di airport , kena ke bangunan sebelah airport, belakang station keretapi, namanya Aeroplaza, Ada ruang utk tido dan free selimut, mandi ja kena bayaq

DAY 2 ( COVER HIMEJI + KOBE ) using KTP 3 days

-dari airport naik train nankai line ke shinimamiya station guna KTP
-simpan lunggage kat Daikoku Locker
-gerak ke himeji dan kobe
✅Himeji Castle (Sanyo Himeji Station)
✅Kobe Mosque (Sannomiya Station by Hankyu-Kobe Line)
✅Sannomiya Center Street (walk from Kobe Mosque)
✅Kobe Harborland (Harborland Station by Kaigan Line)
✅Kobe Port Tower ( walk from Kobe Harborland )
-ambik bag dari Daikoku locker dan menuju ke Ebisucho Station yang mana terletak 10 minit dari situ dengan berjalan kaki.
-airbnb kami terletak di depan station Ebisucho je.
-check in Airbnb
-rehat dan tidur

Itinerary Osaka Kyoto

DAY 3 ( COVER KYOTO ) using KTP 3 days

✅Kyoto Tower (Syinimamiya Station to
Kyoto Station )
✅Arashiyama Bamboo Grove (By bus free
using KTP)
✅Starbuck Tatami
✅Lunch di Curry Club Ruu ( sebelahan starbuck tatami )
✅Nishiki Market (Kawaramachi Station)
✅Gion (Gion-Shijo Station)
✅Fushimi-Inari Taisya (Fushimi-inari
Station)

DAY 4 ( Cover OSAKA ) Guna Osaka Amazing Pass 1 day

✅Osaka Castle Museum (turun Osaka
business Park Station)
✅Osaka Museum of Housing living
(Tenjinbashisuji 6-chome Station)
✅HEP5 Ferris Wheel (Umeda Station)
✅Umeda Floating Obersavatory Umeda Sky Building ( jalan kaki 10 minit dari Umeda Station )
✅Santa Maria Cruise ( Osakako Station )
✅Universal Studio Japan ( naik boat captain line)
-bergambar depan Globe USJ
-Hard Rock Cafe Osaka
✅Tempozan Ferris Wheel ( naik waktu malam memang lawa bak ang view dia )
✅Kaiyukan Aquarium ( bergambar je sebab memang lawa giler dengan gemerlapan lampu warna warna di situ )
✅ Cruise Dontonbori

Itinerary Osaka Kyoto

DAY 5 ( Santai dan shooping )

Explore area Ebisucho
Jalan kaki je.. so jimat duit beli tiket train
✅ tsutenkaku tower
✅ shinsekai
✅ kuromon park / kuromon market
✅ shopping area denden town
✅ shopping di shinsaibashi suji street

DAY 6 (Sambung shopping ‼️)

✅Mega Don Quijote
✅Daiso
✅Denden Town
✅Big Camera Namba
✅Shinsaibashi Suji Street
✅Dontombori look around
✅Dinner di Naritaya
-sebelum tidur kemas baju siap2 esok boleh check out awal

DAY 7 : ( COVER NARA ) using KTP 3 days

-Check Out Airbnb at 9 am
-simpan baggage di Daikoku Locker dan guna service penghantaran Baggage ke Airport Kansai bagi Baggage kami yang besar dan barang2 shopping yang kami joli sakan selama 2 hari.
-menuju ke Nara.
✅Nara Deer Park (Kintetsu-Nara Station)
✅makan kuih Mochi yang femes di Nara
-jam 5 petang gerak balik ke Shinimamiya station ( Nara station – shinimamiya station )
-amik lungagge di Locker Daidoku
-menuju ke airport kansai naik dari station Shin Imamiya guna nankai line airport.
-check in lunggage
-flight departed ke Kuala Lumpur jam 10pm


COSTING

Preparation in Malaysia: per pax

1.Bigpay Card topup Rm1000 ( emergency only )
2. AirAsiaX KLIA2-KANSAI-KLIA2 Flight Return FREE 25KG per way
👉🏻 RM220 ( murah sebab staff AA)
3. InFlight meals Return
👉🏻 RM30
4. Insurance Travel Etiqa 360tripcare
👉🏻RM134.99 ( family plan, Platinum ) ( bahagi dua dengan wife = rm68 )
5. Wifi Pocket Roaming Man
👉🏻RM62 ( bahagi 3 orang = rm21 )
6. Accomodation Airbnb for 6 day 5 night , nearest Ebisucho Station, ada 3 bilik muat 6-8 orang dewasa
👉🏻 RM2776.15 ( bahagi 6 pax = RM463 per pax )
7. Kansai Thru Pass 3 days
👉🏻 RM190
8. Osaka Amazing Pass 1 Day 👉🏻 RM100

✅KTP & OAP beli dengan HIS MALAYSIA, beli dengan staff HIS = FB name : Cason Conan
✅Wifi Pocket Roaming Man book online kat website : https://www.roamingman.my (beli online lagi murah dari walk in)
✅Bawak sikit Makanan Dari Malaysia, sharifah Food beli direct kilang
✅Etiqa 360tripcare takaful insurance travel beli online plus aku ni agent etiqa juga hehhe
✅PowerBank bawa dua for emergency
✅Medicine/ Lotion/ Vaseline/ Lipbalm

Rate semasa: 1000¥ = RM38.84

Aku tukaq duit yen dari Malaysia 👉🏽 50k yen

Kos sepanjang di Japan ( x termasuk shopping dan makan minum )

✅ Simpan Luggage 1 hari pada hari kedua dan 1 hari pada hari terakhir di Daikoku Locker
👉🏽300 yen for 5 Bag besar x 2 day = 600 yen ( bahagi 3 orang : 200 yen )
✅ Penghantaran Luggage ke Airport Kansai
2500 yen per bag ( hantar 2 bag : 5000 yen, bahagi 3 pax = 1667 yen )
✅ tiket train subway dari Nipponbashi station ke Ebisucho Station 👉🏽 180 yen
✅ Tour Bus pusing2 Kobe City 👉🏽 260 yen
✅ Beli makanan untuk rusa di Nara Park
👉🏽 200 yen
Total : 2507 yen bersamaan RM97 per pax

Total kos keseluruhan per pax ( x termasuk tiket flight, shopping, makanan )
= RM969 per pax

✅ Bajet untuk makan minum kat sana around RM40-RM50 sekali makan per pax.
Aku sarankan beli siap2 makanan dari Malaysia seperti Sharifah Food, Brahim,Kembara,Mychef dan lain2.
Beli yang Instant Food senang, letak dalam microwave ja 5 minit siap terus makan.

Time breakfast ampa makan makanan dari Malaysia tu, lunch dengan dinner ampa makan kat kedai makan. Sekarang banyak ja kedai Halal di Jepun. Bila lagi kita nak try makanan Jepun? Ramen, Udon, Sushi, Bento dan banyak lagi ampa boleh try.

✅ Bajet untuk shopping pula ikut pada kehendak nafsu ampa masing2, macam aku ni memang aim nak beli barang2 mainan ja macam kereta dash Tamiya, Jam Gshock, Toy Figure, Hard Rock, diecast car Takara Tommy dan lain2. Beli la barangan2 yang made in Japan, yang mana kat Malaysia memang mahai, so berbaloi la kalau nak shopping barang kat sini. Tu belum lagi bajet nak beli souvenir seperti Tshirt, Fridge Magnet, Keychain dan lain2.

So, bawak ja duit banyak2 hahha.. nak selamat simpan dalam BigPay ja, so lebihan tu xdela rugi sangat daripada ampa tukaq siap2 duit kepada matawang yen. Balik Malaysia ampa nak jual dapat murah plak dari harga ampa beli.. kan3..


Baca Juga –> 10 PERKARA WAJIB TAHU JIKA ANDA NAK KE OSAKA

Posted by Ben Amir Izzat on Selasa, 26 November 2019

LIKE Facebook Kaki Travel bagi mendapatkan idea dan info untuk pengembaraan anda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *