8 tempat menarik di Hoi An, Vietnam

Tidak hairanlah Hoi An ni salah satu destinasi popular pelancong. Memang kalau dah pergi tu mesti akan suka tempat ni. Banyak sangat yang best pergi ke pantai, shopping, naik bot dan macam- macam lagi yang korang boleh buat. Ni antara yang best..

AN BANG BEACH

Gambar Kredit: lasiestaresorts.com

Pantai An Bang terletak 3 km dari bandar lama. Pantai ni merupakan antara yang tercantik di Hoi An. Tambah lagi, dengan susun atur payung, kerusi lipat dan restoran di tepi pantai. Kalau korang nak duduk bersantai dekat kerusi ni korang kena beli makanan dan minuman. Tapi, berbaloi sebab harga makanan dekat sini berpatutan.

BEBE CUSTOM MADE

Gambar Kredit: buffalotrip.com

Korang mesti suka membeli belah,  Hoi Ann adalah  tempat yang sesuai sebab ada lebih kurang 400 kedai jahit dekat sini.  Antaranya BeBe yang terletak di 11 Hoang Dieu St. Hoi An. Ia  merupakan salah satu kedai popular di Hoi Ann.  Kat sini terdapat 3 bilik pameran di bandar, di mana korang akan disambut dengan mesra. Harga pun sangat berpatutan.

 DA NANG

Gambar Kredit: everysteph.com

Danang hanya 45 minit dari Hoi An, senang je nak pergi ke sini sebab terdapat kemudahan bus atau teksi. Danang juga merupakan salah satu bandar terbesar di Vietnam. Kat sini juga korang boleh berjalan untuk pergi ke Dragon Bridge dan Cao Dai Temple.

DRAGON BRIDGE

Hasil carian imej untuk DRAGON BRIDGE

Gambar Kredit: Mother Nature Network

JAPANESE BRIDGE

Gambar Kredit: everysteph.com

Japanese Bridge terletak di hujung barat Tran Phu Street di Hoi An dan ia dibina oleh Jepun. Jambatan ni telah dipelihara dengan baik sejak berabad-abad. Ia adalah salah satu tarikan utama Hoi An. Kalau korang jalan dekat jambatan ni terdapat banyak lukisan yang dijual oleh pelukis yang tinggal dekat kawasan ni. Jambatan ni juga berbumbung korang boleh pergi  masa hujan sekali pun.

THE RUINS OF MY SON

what to do at Hoi An - My Son ruins

Gambar Kredit: everysteph.com

The ruins of my son terletak  kurang dari 50km wilayah Quang Nam di  Vietnam Tengah. Terdapat monumen-monumen yang unik dekat sini, korang kena pastikan tempat ni menjadi salah satu pilihan korang bila dah sampai sini. Kat sini juga merupakan tapak Tapak Warisan Dunia UNESCO pada tahun 1999 disebabkan kepentingan sejarah dan kebudayaannya.

Thu Bon River

Gambar Kredit: everysteph.com

Sungai Thu Bon bermula pada ketinggian 2.598m, di Gunung Ngoc Linh. Sungai ni memainkan peranan penting dalam geografi, budaya dan sejarah Hoi An. Selain tu, terdapat banyak kafe untuk duduk dan menikmati pemandangan kat sini. Korang  juga boleh naik kapal cruise untuk tengok beberapa perkampungan kraf yang cantik.

LANTERN MARKET

Hasil carian imej untuk lantern market hoi an

Gambar Kredit: TripAdvisor

Setiap petang, Jalan Nguyen Hoang yang panjangnya 300 meter diubah menjadi sangat meriah dengan cahaya dari tanglung. Kat sini juga , terdapat perhiasan buatan tangan, pakaian dan macam-macam lagi. Malam-malam tu boleh lah korang berjalan ke sini.

 

 

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *