Itinerari & kos trip ke Osaka, Kyoto & Tokyo selama 11 hari

Itinerari & Kos ke Osaka & Tokyo

Semenjak tahun 2013 bilangan pengembara dan pelancong Malaysia ke negara Jepun mula meningkat dengan mendadak. Ianya disebabkan kerajaan Jepun membenarkan rakyat Malaysia untuk melawat negaranya tanpa perlu memohon visa.

Antara destinasi yang menjadi tumpuan adalah Tokyo & Osaka. Jom kita tengok perkongsian seorang followers Kaki Travel iaitu , Ain Haris tentang trip dia selama 11 hari ke Osaka & Tokyo. Korang yang tengah plan trip ke sana boleh la refer itinerari Osaka, Kyoto & Tokyo ni.


KL – Osaka – Tokyo – KL (14/10/2019 – 24/10/2019) – 11 hari 10 malam

Total Perbelanjaan : RM 2535 #

Tiket Flight

Tiket flight Airasia KL – Kansai, Osaka: RM440
Tiket flight Airasia Haneda, Tokyo – KL: RM445
(Beli time FREE SEAT promo)

Tempat Tinggal

Osaka – AirBnb – Galaxy Apartment, Osaka (14/10 – 18/10) : RM310 per head (Travel bertiga) = RM930
Tokyo – Booking.com – Irori Hostel & Kitchen Nihonbashi, Tokyo (20/10– 24/12): RM280

Transport

JR Kansai Area Pass 3Days : Rm199
Tokyo Subway Pass 72hours : Rm56
Willer Express Overnite busOsaka – Tokyo: Rm220 (beli kat website Willer Bus)
Tiket metro, subway, JR train (walk in ticket tak guna pass) : Rm100
Nankai Limited Express ( Kansai Airport to Tsruhashi St Osaka our nearest airbnb) : Rm62
Subway Train via Asakusa line to Haneda Airport : Rm18

Tiket Masuk

Tiket Universal Studio Japan (USJ): Rm280 perhead (beli kat Klook)
Tempozan ferris wheel (walk in tic) :Rm24
Hep 5 Ferris Umeda (walk in tic) :Rm31
Locker : Rm20

Lain-lain

Wifi Rental Japan 10 hari by His Travel Malaysia: Rm150 share 3 org, perhead -Rm50

Personal expanses

ikut diri masing2 nak bawak berapa!! Ain bawa 35k yen sahaja alhamdulillah cukup ye.. sebab makan, mostly kami masak2 since we brought all malaysian food. 35k yen tu pun dpt shopping sikit2 je sbb Japan everything mahaii but worth it !


Itinerari Osaka & Tokyo

Day 1 – 14 OCT 2019
-Flight pkul 2pm so smpi 9.30mlm setel immi around 10pm
-terus ke kaunter tic nankai express tak ingt da level brp
-late check in + sesat kejap sampai apartments pukul 12 mlm
-rest and tido secukupnya…

Day 2 – 15 OCT 2019
-USJ (Universal Studios Japan) whole day
( dari pagi sampai nak tutup kami kat usj ni i told you, usj the best ever rides + games)

Day 3 – 16 OCT 2019
-Osaka Castle
-Tempozan Ferris Wheel
-Dotonbori, Shinsaibashi
-Santa Maria Cruise

Day 4 -17 OCT 2019
-Kyoto
-Arashiyama Bamboo Forest
-Fushimi Inari

Day 5 – 18 OCT 2019
-Nara
-Nara deer park

Day 6 – 19 OCT 2019
-Check out from apartments
-Umeda, Osaka
-Hep 5 ferris wheel
-Umeda sky building
(Willer bus terminal in umeda sky building! So tnggu bus 8.30 mlm overnite)

Day 7 – 20 OCT 2019
-Arrived in Tokyo – 7am
-Direct to Irori hostel letak luggage sbb check in pukul 4 ptg so jalan2 area nihonbashi
-After check in, take a shower, rest kejap and pukul 7 mlm keluar ke Akihabara Electric City sbb dekat ngn hostel!

Day 8 – 21 OCT 2019
-Shibuya
-Harajuku

Day 9 – 22 OCT 2019
-Ueno Park
-Ameyoko Market
-Asakusa

Day 10 – 23 OCT 2019
-Shinjuku City
-Ginza

Day 11 – 24 OCT 2019
-Check out 11pm !
-Free n Easy
-Head to Haneda Airport flight 11mlm and.. Sayonara Japan!!

Jadi korang yang plan nak ke Tokyo & Osaka tu boleh la tengok detail yang dikongsikan oleh cik Ain kita nie sebagai reference.

Jangan lupa LIKE Facebook Kaki Travel bagi mendapatkan idea untuk planning percutian korang!

You may also like...

1 Response

  1. A.Francis says:

    Any schedule from 1~15 dec 2019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *