Tips ke Maldives, khusus buat wanita

Tips ke Maldives
Artikel oleh : Hawa Mayati

Maldives. Keindahan lokasinya tidak perlu diceritakan lagi. Segah namanya, ia umpama syurga dunia buat mereka yang gemarkan percutian di pulau dan pantai. Maldives merupakan sebuah negara yang terdiri daripada gugusan kepulauan. Sebahagiannya didiami orang tempatan dan sebahagian lagi menjadi private island. Travel ke pulau ini boleh direalisasikan secara bajet atau luxury, bergantung kepada pilihan penginapan dan aktiviti yang ingin dilakukan di sini.

Saya dan kawan-kawan pernah berpeluang ke Maldives. Kami menginap di Maafushi Island, salah satu pulau di Maldives yang didiami orang lokal. Ia menjadi lokasi pilihan bagi kebanyakan traveler atas faktor kos yang berpatutan.

Di sini saya kongsikan 7 tips untuk ke Maldives, khususnya buat ladies!

1. BERAPA HARI NAK PEGI MALDIVES?

Tempoh ideal travel di Maldives adalah sekitar 4 hari 3 malam, atau 3 hari 2 malam sahaja.Aktiviti yang boleh dilakukan di Maldives mungkin sama seperti di pulau-pulau lain. Tempoh yang lebih dari itu boleh membuatkan kita bosan dan tepu, melainkan jenis suka tinggal di pulau. Antara aktiviti menarik yang boleh dilakukan di Maldives adalah night fishing, dolphin watching, sandbank visit, private island day trip, selain daripada water activity seperti snorkeling, kayaking dan lain-lain.

2. GENAPKAN BILANGAN PAX

Jika ingin travel secara berkumpulan, adalah digalakkan bilangan pax berjumlah genap.Ini kerana kebanyakan penginapan dan aktiviti yang disediakan di Maldives bagi gandaan dua. Mungkin antara sebabnya, Maldives sinonim sebagai lokasi honeymoon. Tiada hostel backpacker di sini. Percaturan awal boleh menjimatkan lagi kos-kos berkaitan.

3. PAKAIAN

Pakailah baju-baju berwarna terang dan berbunga-bunga, bagi menghasilkan gambar-gambar yang cantik dan ceria. Berjalan-jalan di tepian pantai sambil feeling melayan angin sesepoi bahasa, dengan baju flowy macam maxi dress dan skirt pun cantik juga!

4. CUACA

Cuaca di Maldives agak panas. Aktiviti seharian di tengah lautan seperti snorkeling dan sandbank visit boleh menyebabkan kulit gelap dan terbakar. Bawalah perlindungan fizikal seperti sunblock dan aloe vera gel. Bagi menambah gaya dan keselesaan, bolehlah bawa beach hat dan shades. Kalau ada yang mabuk laut, jangan lupa bawa ubat tahan mabuk ya.

5. TRAVEL LIGHT!

Ladies selalunya travel dengan macam-macam barang dan aksesori, yang sedikit sebanyak menambah muatan beg yang dibawa. Memandangkan semua itu kadang-kadang tidak boleh ditinggalkan, satu kaedah bagi mengurangkan berat beg adalah dengan cara membawa baju-baju yang ringan dan mudah kering. Sesudah dipakai, dicuci dan dikeringkan, kemudian boleh dipakai semula. Cuaca panas di Maldives sangat membantu mengeringkan pakaian anda.

6. MAKANAN

Maldives merupakan negara Muslim, maka agak mudah untuk mendapatkan makanan halal. Namun begitu, harga makanan di sini agak mahal. Sesekali jika ingin merasa masakan mereka, bolehlah pergi ke cafe-cafe yang berhampiran dengan kediaman orang tempatan, untuk harga yang lebih murah berbanding di restoran. Tapi jika mahu jimat kos, bolehlah bawa siap-siap bekalan makanan dan kudapan dari Malaysia.

7. BIKINI BEACH

Sekiranya anda tinggal di Maafushi Island, terdapat satu kawasan yang dipanggil Bikini Beach. Pantai ini menjadi tumpuan bagi melihat matahari terbenam setiap hari. Seperti namanya, ia merupakan satu-satunya kawasan yang membenarkan tourist berbikini di sini. Tempat-tempat lain adalah dilarang. Sekiranya ladies ingin mandi dan berenang secara privacy, bolehlah sertai kumpulan wanita dan kanak-kanak tempatan di kawasan pantai yang bertentangan dengan Bikini Beach.

Sepanjang kami berada di sini, mereka melakukan aktiviti tersebut sebelum matahari terbit setiap hari. Menarik kan?

Semoga Tips ke Maldives ini bermanfaat buat anda!


Jangan lupa LIKE Facebook Kaki Travel , FOLLOW Instagram @kakitravelnet dan SUBSRCIBE Youtube Kaki Travel bagi mendapatkan idea dan info untuk pengembaraan anda!

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *