Bali cadang kenakan cukai USD10 kepada pelancong asing

Pihak kerajaan di Bali bercadang untuk mengenakan cukai pelancongan sebanyak USD10 (RM42) kepada semua pelancong asing. Menurut laporan akhbar The Jakarta Post,  pihak kerajaan Bali telah merangka undang-undang mengenai sumbangan pelancongan untuk persekitaran dan pemeliharaan budaya dan ianya telah dibincangkan dengan Majlis Legislatif Bali sejak Disember lalu.

Gabenor  Bali, Wayan Koster berkata pendapatan daripada cukai pelancong tersebut akan diperuntukkan untuk membiayai program pemuliharaan alam sekitar di Bali.

“Ini akan memberi kita ruang fiskal yang lebih baik untuk menyokong pembangunan Bali,” kata Koster di bangunan Dewan Legislatif Bali.

Koster juga yakin bahawa cukai itu tidak akan menghalang pelancong daripada melawat pulau itu.

“Pelancong akan faham [peraturan itu]. Mereka tidak mempunyai masalah untuk membayarnya kerana ia akan digunakan untuk mengukuhkan persekitaran dan budaya kita, “katanya.

Bali bukan satu-satunya destinasi pelancongan yang telah dikenakan cukai ke atas pelancong. Bermula tahun ini, Jepun juga mula mengutip cukai ‘Sayonara Tax’, sebanyak 1,000 yen (US $ 9.10). Tetapi levi terpakai bagi kedua-dua pelancong Jepun dan asing meninggalkan negara tersebut dengan pesawat atau kapal.

Koster berkata dasar cukai di Bali akan dikenakan hanya kepada pelancong asing, bukan pelancong domestik, kerana arahan dari kerajaan pusat yang menyasarkan Bali sebagai projek perintis sistem pengurusan sisa di destinasi pelancongan.

“Kebanyakan warga asing datang ke Bali untuk bercuti, pelancong tempatan hanya datang untuk melawat keluarga mereka, mengadakan mesyuarat atau untuk acara institusi mereka,” katanya sambil menambah bahawa subjek levi itu masih dalam perbincangan.

 

Menurut Jakarta Post lagi, namun begitu masih lagi belum diputuskan bagaimana cukai tersebut akan di kutip. Mereka mempunyai pilihan samaada memasukkannya dalam cas tiket penerbangan ataupun akan dibuka kaunter khas di lapangan terbang Ngurah Rai.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *